Komkommertijd in oktober: blog van een casemanager dementie

15-11-2017

Linda Niemeijer is casemanager Dementie bij Beweging 3.0. Zij vindt haar vak en de mensen die ze mag onmoeten zo boeiend, dat ze onlangs besloten heeft erover te gaan bloggen.

Komkommertijd in oktober

Mijn werk bestaat grotendeels uit huisbezoeken bij de cliënt en zijn mantelzorger.
Ik vind het belangrijk dat ik mensen goed leer kennen, hoe is iemands leven gelopen, wat voor beroep had iemand, wat zijn nu nog favoriete bezigheden? Zo kan ik kijken welke benadering en soort ondersteuning het beste bij iemand past.
Andersom vind ik het belangrijk dat mensen mij ook leren kennen.  Dat komt de verhouding ten goede. Waarom zou het eenrichtingsverkeer moeten zijn? Bovendien gebruik ik mezelf nog weleens als instrument.

Zo ook toen ik onlangs voor een intake bij een echtpaar op huisbezoek ging.
Op de verwijzing uit het ziekenhuis stond dat mevrouw, bij wie de ziekte van Alzheimer gediagnostiseerd was, niet open stond voor hulp.
Ze vond dat ze geen probleem had dus waarom zou er dan een vreemde langs moeten komen? Dit vertelde ze mij direct aan de telefoon toen ik belde om een afspraak te maken. Maar ik ben niet voor één gat te vangen dus ik stelde voor dat ik even langs zou wippen om handen te schudden. “Dat is handig voor het geval dat u ooit wel hulp nodig heeft, dan kennen wij elkaar al.” Schoorvoetend ging mevrouw akkoord.

Op het afgesproken tijdstip stond ik op de stoep. De weerzin van mevrouw voelde ik aan alle kanten. Haar partner keek een beetje verontschuldigend mijn kant op. Na het handen schudden viel mij hun grote tuin op en achterin lag een prachtige moestuin.
Het was al oktober maar ik zag dat er nog het een en ander groeide en bloeide.
“Wat heeft u een prachtige moestuin, zie ik daar nou nog komkommers groeien?”
“Ja, dat klopt”, zei mevrouw enigszins trots. “Tsjonge, kunt u mij eens laten zien hoe u dat doet”, vroeg ik, “mijn komkommers zijn mislukt dit jaar”. “Ja hoor, loop maar eens mee”, was het antwoord.
We liepen samen naar buiten en mevrouw vertelde gepassioneerd over haar moestuin. Mijn komkommerprobleem werd geanalyseerd en ik kreeg tips voor volgend voorjaar.
Het ijs was gebroken, ik kreeg een kopje thee aangeboden en eenmaal binnen vertelde mevrouw over haar leven. De geheugenproblemen? Die heb ik niet aangeroerd, eerst elkaar een beetje leren kennen.
Toen we afscheid namen bij de voordeur zei mevrouw: “U mag best nog een keertje komen hoor, gezellig”!

Casemanagers Dementie zijn er voor u als u of uw naaste te maken krijgt met Dementie. Heeft u behoefte aan ondersteuning, begeleiding, advies of een luisterend oor en woont u binnen regio Eemland? We helpen u graag verder. U kunt contact opnemen door  te bellen naar 033-4326120 of een mail te sturen naar info@dementied.nl.

 

 

 

 


Ik vind mijn vak als casemanager dementie zo boeiend dat ik heb besloten om erover te gaan bloggen.

Terug naar overzicht