Project ‘Bekwaam is inzetbaar’ genomineerd voor Impactmakerprijs

Project 'Bekwaam is inzetbaar' genomineerd voor Impactmakerprijs

We zijn trots te kunnen aankondigen dat ons project ‘Bekwaam is inzetbaar’ is genomineerd voor de Impactmakerprijs 2024 van Actie Leer Netwerk. Met het project 'Bekwaam is inzetbaar' willen we een bijdrage leveren aan het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt bij Beweging 3.0 en daarmee in de ouderenzorg.

Daarnaast willen we onze huidige medewerkers behouden door in bekwaamheid alleen dat te vragen wat er echt nodig is voor mensen met een ondersteuningsvraag. Geen lange lijsten meer met verpleegtechnische vaardigheden die niet gebruikt worden, maar focus op relevante kennis en deskundigheid.

Wat houdt het project in?

In de zorg wordt vaak uitgegaan van het principe ‘bevoegd is bekwaam’, waarbij medewerkers worden ingezet op basis van hun formele kwalificaties. Bij Beweging 3.0 hanteren we een andere benadering: ‘bekwaam is inzetbaar’. Dit motiveert niet alleen huidige medewerkers om zich verder te ontwikkelen, maar trekt ook nieuw talent aan, zelfs mensen zonder zorgachtergrond.

Door te vragen naar iemands interesse en talenten en wat zij nog nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren, zorgen we voor een betere match tussen taken en talenten. In het project hebben we daar op drie manieren aandacht voor en wel door; Werkplekleren, Aantoonbaar bekwaam zijn en opleiden met diploma’s en certificaten.

Werkplezier en zeggenschap

Werkplezier en zeggenschap van medewerkers zijn belangrijke voorwaarden binnen dit project. Ontwikkelen moet niet alleen leuk zijn, maar ook direct toepasbaar zijn in de praktijk. Dat kan door niet meer uit te gaan van ‘bevoegd is bekwaam’, maar van ‘bekwaam is inzetbaar’.  Een belangrijk kenmerk van onze werkwijze is dat we niet van bovenaf bepalen wat er moet gebeuren, maar dat we aansluiten bij de behoeften van medewerkers die zich willen of moeten ontwikkelen.

We richten ons niet op het afvinken van vaardigheden, maar op het aanwakkeren van talenten. Dit project loopt twee jaar omdat we het samen willen doen en dat kost tijd. Het opzetten van systemen kan snel, maar het teruggeven van zeggenschap en vakmanschap aan de professional vraagt om een verandering in onze organisatiecultuur. Ons DNA moet veranderen.

De impact van deze aanpak

Medewerkers en nieuwe medewerkers die meer bekwaam willen worden krijgen nu een gesprek over wat mogelijk is in plaats van een nee te horen want het past niet bij je bevoegdheid. De impact van deze aanpak is al zichtbaar: tot nu toe hebben 250 medewerkers (deel)certificaten behaald, waardoor zij breder inzetbaar zijn en meer op hun talenten kunnen worden ingezet.

Samenwerken binnen het lerend netwerk

Beweging 3.0 is niet de enige ouderenzorgorganisatie die met deze uitdagingen te maken heeft. Daarom nemen we actief deel aan het lerend netwerk ‘Bekwaam is inzetbaar’ van werkgeversorganisatie Utrechtzorg. Samen delen we kennis, werken we aan opleidingsprogramma’s en inspireren we elkaar om deze transitie in de zorgsector te realiseren. “Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”

Stemmen op de Impactmakerprijs

Actie Leer Netwerk is dé vindplaats voor verandering op de arbeidsmarkt in zorg en welzijn. Zij ondersteunen en vergroten de beweging van veranderaars, door hun goede voorbeelden te delen. Zo inspireren ze organisaties en professionals om deze succesvolle initiatieven over te nemen, verder te brengen of om zelf initiatieven te starten. Ieder jaar wordt de Impactmakerprijs uitgereikt voor de meest inspirerende en impactvolle beweging binnen de zorgsector.

Gun jij onze organisatie de Impactmakerprijs? Stem dan op het project ‘Bekwaam is inzetbaar’ op de website van Actie Leer Netwerk.