Informatie voor vrijwilligers
Geluksmomentjes
Er écht even zijn voor iemand. Met persoonlijke aandacht of activiteiten. De buitenwereld naar binnen brengen. Een klein gebaar van een vrijwilliger maakt onze bewoners en cliënten blij. Het geeft hen geluksmomentjes. Dat kan één op één, bijvoorbeeld als wandelmaatje, of door samen de krant te lezen of koffie te drinken. Bezorg je graag meer mensen een glimlach? Dan kun je activiteiten mogelijk maken voor mensen die dat willen. Dit zorgt vaak ook voor mooie ontmoetingen tussen bewoners. Denk aan kokkerellen op een woongroep of samen muziek luisteren en spelletjes doen. Maar ook met praktische ondersteuning in het restaurant of bij het onderhouden van de tuin maak je mensen blij.
‘Samen met jou kijken we naar welk vrijwilligerswerk bij je past en waar, wanneer en hoe vaak jij je wilt inzetten. Dat kan regelmatig zijn, maar ook zo nu en dan of in een bepaalde tijd van het jaar.’
Waar voor je tijd
Je krijgt waar voor je tijd. Met iets kleins kun je veel betekenen voor een ander. Als vrijwilliger ontmoet je allerlei verschillende mensen. Zij hebben een heel leven achter zich en allemaal een eigen verhaal dat gezien en gehoord mag worden. Daarnaast ontwikkel je andere kennis en vaardigheden, zoals het omgaan met kwetsbare ouderen. Vindt je het leuk om vrijwilligerswerk bij Beweging 3.0 te komen doen? Neem een kijkje bij onze locaties om te zien waar je vrijwilliger kunt en wilt worden.
Leren omgaan met kwetsbare ouderen
Om onze bewoners en cliënten beter te leren kennen en te begrijpen bieden wij praktijkgerichte lezingen en workshops voor alle vrijwilligers. Belangrijk om je vrijwilligerswerk met plezier te kunnen doen en interessant voor je eigen ontwikkeling. Met de informatie en inzichten die je hier opdoet leer je bijvoorbeeld wat te doen in lastige situaties.
In ons programma komen onderwerpen terug, zoals: dementie (basis en verdieping), verplaatsen en bewegen, eten en drinken. De lezingen zijn interactief waardoor er voldoende gelegenheid is om vragen te stellen en ervaringen te delen.
Ben je een nieuwe vrijwilliger? Samen met de vrijwilligerscoördinator op jouw locatie kijk je welke workshops voor jou van belang zijn en word je ingeschreven. Vrijwilligers die al langer actief zijn bij Beweging 3.0 zijn ook van harte uitgenodigd.
Omdat je contact hebt met kwetsbare ouderen, heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. Beweging 3.0 regelt de aanvraag en er zijn voor jou geen kosten aan verbonden.
Begeleiding en waardering
Wanneer je als vrijwilliger aan de slag gaat, word je begeleid door onze medewerkers. Zij geven je rustig de tijd om de locatie, medewerkers en bewoners of cliënten te leren kennen en vertrouwd te raken met de werkzaamheden. Je kunt altijd bij hen terecht met vragen of andere zaken om te bespreken. Regelmatig organiseren we bijeenkomsten waar vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten.
Voor uw inzet biedt Beweging 3.0 jou:
- een inwerkperiode en begeleiding
- workshops en lezingen
- een vrijwilligersovereenkomst
- een jaarlijks feestelijk samenzijn voor alle vrijwilligers op de locatie waar je actief bent
- een collectieve, aanvullende ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering (WA)
- een gratis ledenpas van Leef3nuvoorjou waarmee je korting krijgt op een gevarieerd aanbod activiteiten en producten
- Bekijk ook ons online leeraanbod voor vrijwilligers. De cursussen voor vrijwilligers zijn herkenbaar in oranje. De cursus over palliatieve zorg voor mantelzorgers en vrijwilligers is in turkoois.
Ondersteuning tijdens de terminale levensfase
Als vrijwilliger kun je tijdens de laatste dagen, weken of maanden in het leven van een bewoner nog heel waardevol zijn. Je geeft tijd, rust en aandacht aan mensen die zich voorbereiden op het overlijden, zodat niemand alleen hoeft te sterven. Dat kan zijn met waken, gesprekken, helpen met eten en drinken, maar vooral met je luisterende oor en aanwezigheid, vaak aan het bed. Om familie of vrienden de gelegenheid te geven te slapen of te ontspannen om er vervolgens weer te kunnen zijn. Daarmee biedt je, overdag of ’s nachts, aanvullende ondersteuning naast de zorgmedewerkers. Zij blijven eindverantwoordelijk en voeren de zorgtaken uit.
‘Het is fijn dat er altijd iemand bij onze bewoner is, die waarschuwt als het nodig is.’– een zorgmedewerker
Opleiding
Voordat je gaat ondersteunen volg je een opleiding van twee tot vier dagen bij de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ) en een cursus over tillen en verplaatsen. Daarna heb je jaarlijks de mogelijkheid om aanvullende modules te volgen. Zoals over dementie, veiligheid of hand- en voetmassage. Alle vrijwilligers die ondersteuning bieden in deze fase komen drie à vier keer per jaar bij elkaar om ervaringen uit te wisselen.
‘Ik ga altijd met een voldaan gevoel naar huis, omdat ik nodig was.’ – een vrijwilliger
Contact opnemen
Voor deze vorm van vrijwilligerswerk werkt Beweging 3.0 samen met Proxima en Hospice Nijkerk Thuis. Heb je interesse? Neem voor meer informatie contact op met coördinator:
Yardena Vermaat, via 06 28 45 29 07 of Y.vermaat@proxima-terminalezorg.nl; voor locaties Lisidunahof, ’t Hamerveld, Monseigneur Blom, De Lichtenberg Verpleeghuis en Woonzorgcentrum, Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis, Nijenstede en Sint Jozef Hooglanderveen
Jessica Winter, via 033 24 73 100 (optie 1) of info@hospicenijkerk.nl; voor locaties De Pol en Huize Sint Jozef in Nijkerk
Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we wat deze vrijwillige ondersteuning inhoudt. Zo kun je bepalen of het bij je past. Als we bepalen met elkaar verder te gaan ondertekenen we de vrijwilligersovereenkomst en privacyverklaring. Vervolgens blijft de coördinator met jou in contact over je inzet, om vragen te stellen en onderwerpen te bespreken. Voor je inzet ontvang je een onkostenvergoeding.
Vacatures
Kijk eens in ons vacatureoverzicht. Geen passende vacature? Neem dan contact op met de vrijwilligerscoördinator van de locatie van uw voorkeur, want er is van alles mogelijk. Samen met jou kijken we naar welk vrijwilligerswerk bij je past en waar, wanneer en hoe vaak jij je wilt inzetten. Dat kan regelmatig zijn, maar ook zo nu en dan of in een bepaalde tijd van het jaar. Onze bewoners en cliënten zullen je met open armen ontvangen.