De helft minder voedselverspilling op twee woonzorglocaties: een duurzame stap vooruit! 

De helft minder voedselverspilling op twee woonzorglocaties: een duurzame stap vooruit!

Beweging 3.0 heeft met ondersteuning van Greendish op twee woonzorglocaties een traject doorlopen om voedselverspilling tegen te gaan. De resultaten laten zien dat de inspanningen hun vruchten afwerpen: gemiddeld is er 49% minder voedsel verspild! Een mooie stap richting een duurzamere zorgomgeving.  

Metingen en resultaten: inzicht in de hoeveelheid voedselverspilling

In een periode van zes maanden is door collega’s een nulmeting en effectmeting uitgevoerd op twee van onze locaties. De nulmeting vond plaats bij vijf woongroepen en de brasserie van Lisidunahof in Leusden, en bij vijf woongroepen en het restaurant van De Pol in Nijkerk.

Nienke Bakker, programmamanager Duurzaamheid:

”De effectmeting vond plaats bij drie woongroepen van Lisidunahof (waarvan één uit de eerste meting en twee nieuwe woongroepen), en opnieuw bij vijf woongroepen en het restaurant van De Pol.  De metingen tonen aan dat de meeste verspilling afkomstig is van het avondeten en voornamelijk vanaf het bord van de bewoner komt.”

Veelbelovende resultaten en dagelijkse uitdagingen

De resultaten van de verschillende woongroepen zijn veelbelovend en tegelijkertijd brengt het verminderen van verspilling ook uitdagingen met zich mee. Factoren zoals variërende eetlust van een bewoner, ziekte of overlijden kunnen meer verspilling veroorzaken. In de dagelijkse praktijk hebben we nu eenmaal te maken met deze factoren, die niet te beïnvloeden zijn.

Waar hebben we wel invloed op?

De woongroepen en het restaurant hebben met elkaar invloedrijke maatregelen opgepakt om verspilling tegen te gaan, waaronder:

  • Minder aardappels schillen bij verse bereiding
  • Werken volgens de HACCP-richtlijn: kijken, ruiken en proeven bij een THT-datum
  • Extra aandacht voor verspilling in de HACCP-training
  • Producten die bijna over de datum gaan, delen met andere woongroepen of het restaurant
  • Van oud brood tosti’s of wentelteefjes maken
  • Broodkorsten meegeven voor dieren
  • Smoothies maken van overgebleven fruit
  • FIFO (First In, First Out) vullen actief bespreken en controleren
  • Kritischer bestellen om onnodige voorraad te voorkomen

De maatregelen hebben hun vruchten afgeworpen. Zo heeft een woongroep de voedselverspilling van 14,9 kg per week teruggebracht naar 9,5 kg per week.

Een collega van team Bavoort:

“Als servicemedewerker ben ik actief betrokken geweest bij dit traject en als team vonden we het belangrijk mee te doen. De inzichten uit de meting zijn mooi en helder. We blijven er alert op”.

Met name koelkastafval werd volledig geëlimineerd (-73g), terwijl het bordenafval iets toenam (+13g). Dit laat zien dat het type verspilling kan veranderen door verbeterde voorraad- en bereidingsstrategieën.

Voedselverspilling verminderen: een blijvende focus

Het verminderen van voedselverspilling sluit aan op onze ambities rondom Duurzaamheid & Gezondheid en de maatschappelijk verantwoorde manier van werken. Het terugdringen van voedselverspilling is een continu proces, waarin kleine aanpassingen in de dagelijkse praktijk een groot verschil kunnen maken. De opgedane lessen en inzichten van de afgelopen zes maanden gebruiken we om ook op de andere woonzorglocaties minder voedsel te verspillen.