Feestweek 50-jarig jubileum Lisidunahof groot succes

Al 50 jaar biedt woonzorglocatie Lisidunahof in Leusden een fijn thuis aan jongere en oudere mensen met dementie. Dat is grootschalig gevierd met een feestweek voor bewoners, familie, omwonenden, (oud)-medewerkers en (oud)-vrijwilligers. In deze blog nemen we je mee in een week vol festiviteiten.

Feestelijke start

De feestweek begint met een openingsceremonie. Ina Wijma (clustermanager) spreekt de aanwezigen toe, gevolgd door een inspirerende toespraak van de burgemeester van Leusden. Ook bestuurders Rianne van Eijk en Gerben Douma zijn bij dit feestelijke moment aanwezig. Iedereen krijgt koffie of thee met een petitfourtje en de sfeer zit er meteen goed in dankzij muziek van huis-DJ Franky Stardust. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de werkgroep van deze openingsdag een Lisidunahof-lied gecomponeerd op de melodie van 'Daar bij de Waterkant'. Iedereen zingt enthousiast mee met behulp van de uitgeprinte songteksten.

Gluren bij de buren en een duik in de geschiedenis

Een bijzonder onderdeel van deze maandag is 'Gluren bij de Buren', waarbij buurtbewoners zijn uitgenodigd om een kijkje te nemen in het verzorgingshuis. Zo ook Rob Noordeman. Hij woont twee straten verderop en besloot een jaar geleden om zich als vrijwilliger in te zetten. Als fietsmaatje twee bewoners is hij van grote waarde. Rob:
‘’Het is zo waardevol om iets te kunnen betekenen voor mensen in je eigen buurt.’’
Linda Oldengarm (teammanager), Janet de Oude Mooi (coördinator Welzijn en vrijwilligers) nemen alle aanwezigen mee in een boeiende presentatie over de geschiedenis van Lisidunahof. Wist je bijvoorbeeld dat de Lisidunahof vanaf het allereerste begin een echtparenvleugel had, waar een partner bij de bewoner die opgenomen moest worden, kon komen wonen.

Activiteitenprogramma op maat

Binnen de Lisidunahof wonen zowel oudere als jongere mensen met dementie. Beide doelgroepen hebben andere behoeftes en daarom is ook het programma hierop aangepast. Marc Mispelblom, activiteitencoach en voorzitter van de stuurgroep 50 jaar Lisidunahof:

‘’De oudere bewoners zijn vaak wat minder mobiel, dus laten we de activiteiten vooral naar de woongroepen toekomen. Jonge mensen met dementie bewegen daarentegen juist vaak overmatig.”

Er is ook gedacht aan bewoners die al verder in het dementieproces zitten en bijvoorbeeld niet meer kunnen praten of lopen. Voor hen is het belangrijk dat zintuigen op een andere manier worden geprikkeld. In de mobiele snoezelbus kunnen bewoners onder begeleiding ontspannen op waterbedden en genieten van massages. Echte verwennerij!

Dinsdag: een corsage als hoogtepunt van de dag

Dinsdag staat in het teken van de oudere bewoners met dementie. Troubadour Rob uit Friesland zet gelijk de toon voor de dag: met zijn vrolijke liedjes en energieke optreden brengt hij veel plezier. Marc:

”In sets van 20 minuten gaat hij langs de woongroepen en tussen de optredens door zorgen de ‘’Harten 5 contactclowns’’ voor extra vermaak door op hun geheel eigen manier contact te maken met de bewoners.”

Tijdens de lunch is er een groot pannenkoekenfestijn op alle woongroepen. Vrijwilligers, familieleden en de clowns werken hard om voor iedereen pannenkoeken te bakken. Ook is er een ruimte ingericht als schoonheidssalon, waar bewoners die hiervoor opgegeven zijn heerlijk kunnen ontspannen. Later op de dag genieten de bewoners van een diner met verse kibbeling.

Maar het hoogtepunt van de dag was toch wel de corsage die de bewoners in de ochtend kregen. Marc: ‘’Een corsage is echt iets van vroeger en brengt zoveel sentiment naar boven.” Een bewoonster was helemaal enthousiast:

”Dit had ik op mijn trouwdag niet eens! Wauw!”

Woensdag: de Lisidunahof in Western-thema

Op woensdag is de Lisidunahof omgetoverd tot een western saloon, compleet met flapdeuren en decoraties die doen denken aan het Wilde Westen. DJ Franky stardust verzorgt de westernmuziek en welzijnscollega’s Erica en Marc geven spontaan een line-danceworkshop waar de bewoners enthousiast aan meedoen.

Iedereen wordt actief betrokken bij het thema: een cowboyhoed en cowboyzakdoek voor iedereen, een kartonnen koe om te ‘melken’ en papieren pistooltjes. Het is prachtig om te zien hoe bewoners helemaal opgaan in het thema: ”Het is net alsof we in Amerika zijn”, zegt een bewoner enthousiast tijdens het countryfeestje.

Marc vertelt:

”Tijdens de rest van de week zien we vele bewoners nog met die zakdoek rond hun hals lopen. Het zijn tastbare herinneringen aan een heerlijk feestje. Het feestje wordt ’s avonds nog eens herhaald. Een bewuste splitsing, rekening houdend met de prikkelverwerking van onze bewoners.”

Ook de lunch is een feestje: de bewoners mogen zelf een patatje halen bij de cowboy die met zijn frietkraam buiten staat. De cowboy zit helemaal in zijn rol, iedereen wordt begroet met een enthousiaste ‘’Howdy!’’. In de middag is er een spelletjesmiddag in de saloon. Activiteiten zoals pijl-en-boog schieten, ringgooien en een western thema fotohoekje zorgen voor veel plezier.

Donderdag: verbinding met dierbaren tijdens het familiefestival

Na alle activiteiten in het eerste deel van de week, doen we op donderdag het grootste deel van de dag rustig aan. Want vanaf 16.30 uur is het tijd voor het familiefestival voor alle bewoners en hun naasten. Voor de kinderen is Ballonartiest Dylan aanwezig, die de mooiste creaties met ballonnen maakt. Er is een ruimte waar foto’s kunnen worden gemaakt van bewoners (en hun naasten) voor een prachtige strandachtergrond.

Bovendien staan er buiten allerlei foodtrucks klaar, zodat ook familie die nog werkt, uit werk gelijk naar de Lisidunahof kan komen om samen met hun dierbare een hapje te eten. Voor beide partijen is het een feestje om met muntjes langs de verschillende kramen te gaan en iets lekkers uit te zoeken: kibbeling, ijsje of een patatje met snack. De patatkraam werd gesponsord door de dochter van een bewoonster, die met haar foodtruck gratis patat schonk als dank dat Lisidunahof een echt ’thuis’ is voor haar moeder.

De reacties van familie zijn positief:

”Krijgen wij óók muntjes voor álle foodtrucks? Jeetje wat een verwennerij! Wat mooi om te zien dat jullie ook zo aan de families van de bewoners denken”, aldus een familielid van een bewoner.

Vrijdag: (oud)-medewerkers ontmoeten tijdens de reünie

De afsluiter van de week is een reünie voor alle (oud)-medewerkers en (oud)-vrijwilligers, want 50 jaar Lisidunahof, dat is niet mogelijk geweest zonder al deze mensen. Het is opnieuw een groot feest: iedereen wordt ontvangen met bubbels, er is een hapje en drankje en zorgmedewerker Rina Ruitenbeek zorgt voor een warm welkom met een speech. Ze is al vanaf begin jaren 80 actief binnen de Lisidunahof en daarom de logische organisator van deze dag.

Voor wie het leuk vindt, krijgt een rondleiding om zijn of haar oude werkplek nog eens goed te bekijken. In de brasserie draait een foto slideshow op groot scherm met foto’s van toen en nu: de herkenning bij medewerkers is heerlijk om te zien. De photobooth biedt de mogelijkheid om nieuwe herinneringen met (oud)collega’s vast te leggen!

Een oud-collega over de reünie:

”Ik had mij verheugd op deze dag en toch niet verwacht dat het zo leuk zou zijn! Ik wil jullie dan ook uit de grond van mijn hart hiervoor bedanken.”

In één woord: geweldig!

We kijken terug op een prachtige week vol mooie contactmomenten tussen omwonenden, bewoners, familie en (oud)medewerkers en (oud)vrijwilligers. Marc:

”We hebben met elkaar iets prachtigs neergezet. Het ‘wij’ gevoel heeft de hele week overheerst. De Lisidunahof was echt heel erg jarig en daar heeft iedereen van kunnen meegenieten!”

Eén bewoner zei: ”Welk bureau hebben jullie ingeschakeld om deze volledige week te organiseren?” Dat was toch wel een prachtig compliment voor alle collega’s en vrijwilligers die de feestweek hebben opgezet.