Kijk, ruik, proef – zo simpel is het

Minder voedselverspilling en meer beleving bij woongroep Bantuin

Bij woongroep Bantuin in Lisidunahof wordt er heel bewust om gegaan met voeding. Servicemedewerker Elisabeth de Vente ziet het als vanzelfsprekend: “Thuis gooi je toch ook niet zomaar melk weg omdat de datum is verstreken? Je kijkt, ruikt en proeft. Waarom zou je dat op je werk niet doen?”

Voorheen golden er strikte regels: wat op maandag open ging, moest uiterlijk woensdag op. “Dat leek logisch, maar leidde tot onnodige verspilling,” vertelt Elisabeth. “Nu gebruiken we onze zintuigen. Melk, yoghurt, brood – veel blijft langer goed dan je denkt.”

Ook bij de inkoop wordt slimmer gewerkt. Er wordt minder gekocht, restjes worden creatief gebruikt, en zelfs broodkorstjes krijgen een tweede leven als dierenvoer. Het resultaat? Minder verspilling én meer bewustzijn onder collega’s.

Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen minder afval. Het betekent ook: goed kijken naar wat bewoners nodig hebben. Elisabeth: “Mensen eten beter als iets er aantrekkelijk uitziet en past bij wat ze gewend zijn. Zo voelt het vertrouwd.”

Bij feestdagen maakt ze er graag iets bijzonders van – met een vrolijke tafel of kleurig fruit. En bewoners worden waar mogelijk betrokken bij het koken. “Een bewoner vertelde dat hij thuis altijd bami maakte. Dus maakten we samen zijn recept. Dat leverde niet alleen lekker eten op, maar ook mooie herinneringen.”

Voor Elisabeth draait het om kleine gebaren met grote impact: een gezellige tafel, een grapje bij de koffie, een vers broodje. “Duurzaamheid zit in alles wat we doen. Kijk, ruik, proef – zo simpel is het.”