Radendag 2024: Samen in gesprek over de zorg van morgen

Radendag 2024: Samen in gesprek over de zorg van morgen

Op maandag 7 oktober kwamen alle raden van Beweging 3.0 en Welzin samen voor de Radendag 2024. Het thema: 'Thuis als het kan, Zelf als het kan, digitaal als het kan.' Vertegenwoordigers van cliënten, medewerkers en bestuurders gingen in gesprek over de toekomst van de zorg. Er waren interactieve sessies en boeiende gesprekken. Het doel? Samen nieuwe ideeën en inzichten delen om de zorg te blijven verbeteren. Want samen kom je verder. Een bijzondere rol was weggelegd voor Fréderique Barones du Bois, een actrice die als stem van de cliënt alle onderdelen van de dag bijwoonde. Haar perspectief vormde een rode draad door de dag en benadrukte steeds weer het belang van cliëntgerichte zorg.

Het belang van de Radendag

Jan Harkema (voorzitter centrale cliëntenraad) vatte het doel van de Radendag mooi samen: "Ik zit nu bijna zes jaar in de cliëntenraad. Vanaf het begin had ik het gevoel dat er meer manieren moesten zijn om beter met elkaar in verbinding te komen. Iedere medezeggenschapsraad kijkt vanuit een andere invalshoek. Op een dag als deze horen we elkaars inzichten en invalshoeken, en dat leidt tot een betere samenwerking. En nog belangrijker, tot een meer afgewogen en breed gedragen besluitvorming.’’ Rianne van Eijk (bestuurder van Beweging 3.0) verwoorde het als volgt: "Voor ons is het van essentieel belang om de stem van de mensen te horen voor wie we zorgen. De Radendag biedt ons de kans om de vertegenwoordigers van cliënten, medewerkers en zorgprofessionals te ontmoeten. We staan allemaal voor dezelfde uitdaging en het is cruciaal om in verbinding te blijven. Door ontmoetingen te faciliteren en mensen samen te brengen, ontstaan waardevolle verbindingen en nieuwe oplossingen.

Van zorg, naar welzijn – naar jezelf zijn

Na de plenaire start gingen de deelnemers uiteen in break-out sessies, waar thema's als informele zorg, sociale benadering, zelfredzaamheid en zorginnovatie werden besproken. Barones Frédérique sloot onder meer aan bij de sessie over informele zorg, waar ook bestuurder Gerben aanwezig was. Hij vertelde: "De barones bracht het terug naar zichzelf: 'Ze had zorgen, omdat ze geen kinderen heeft en weinig netwerk: 'Hoe bouw ik dat dan op? Wie gaat mijn informele zorg doen als de professionals er niet meer zijn?' Dat zijn dingen waar we heel goed naar moeten luisteren.." Na de sessies werd tijdens een borrel de opbrengst gedeeld, Tijdens het delen van de bevindingen kwam een mooie uitspraak naar voren: ‘’We gaan van zorg naar welzijn – naar jezelf zijn.’’ Maar ook ging het over het loslaten van controle. Geef de cliënt meer (zelf)vertrouwen: wie ben ik, wat kan ik, wat mag ik? We kijken terug op een succesvolle Radendag. Een mooi startpunt om elkaar nog beter te leren kennen. Dat helpt ons bij het verder brengen van onze Koers 2028.