Thuis in ’t Hamersveld, het verhaal van Door Snee

Thuis in ’t Hamersveld, het verhaal van Door Snee

Ilona de Bruijne, werkzaam bij woonzorglocatie ‘t Hamersveld, ontwierp een wipwap met gebreide poppen die symbool staat voor haar visie op het wonen en werken volgens onze Koers 2028. Het bijbehorende verhaal draait om de fictieve bewoonster Door Snee, die sinds een jaar in het huis woont. Ilona’s creatie sluit perfect aan bij de doelstellingen van de Koers 2028. Ilona’s idee voor de wipwap ontstaat vanuit twee trainingen over de toekomst van haar woonzorglocatie. Op vakantie in Kreta krijgt ze het idee over hoe ze de bijbehorende opdrachten wil uitvoeren. Ze vertelt:
“Wandelend door de bergen, dacht ik erover na. Het viel me op dat een bergwandeling maken draait om balans, net zoals het leven zelf. Dit geldt ook voor de Koers 2028 en de realisatie ervan. Het blijft een samenspel. Omdat het een spel is, bedacht ik die balans te symboliseren met een wipwap.”

Gebreide poppen

In gedachten ziet Ilona een wipwap met daarop aan de ene kant een bewoner van ’t Hamersveld, met zijn of haar sociale kring. En aan de andere kant iedereen die om deze bewoner heen staat vanuit het woonzorgcentrum. Ilona: “Toen ik nadacht over hoe ik dat zou uitbeelden schoot het idee van de gebreide poppen door mijn hoofd. Deze poppen zijn gemaakt van lapjes die door de bewoners zelf zijn gebreid, waarna een vrijwilliger ze heeft omgetoverd tot poppen.”

Houten wipwap

Terug van vakantie, gaat Ilona op zoek naar manieren om de wipwap te maken. Terwijl ze op internet zoekt naar de beste aanpak, komt bewoner Arend Ruarus binnen voor een praatje. “Arend is zijn hele leven met houtbewerking bezig geweest”, vertelt Ilona. “Toen ik hem mijn plannen voor de wipwap liet zien, zei hij ‘laat mij maar’. Arend is hier op kantoor aan de slag gegaan en het resultaat is deze prachtige houten wipwap.”

Ilona’s droom

In de houten bakken aan weerszijden van de wipwap staan de gebreide poppen die het verhaal vertellen van bewoonster Door Snee. Ilona legt uit: “Het verhaal weerspiegelt mijn droom van wat je in 2028 zult zien als je door deze locatie wandelt.” Maar hoe ziet die droom van Ilona er dan uit?

Bewoonster Door Snee

“Door Snee woont hier inmiddels een jaar en haar familie doet enthousiast mee met het reilen en zeilen hier. Wat precies is wat we willen: samenwerking tussen zorg en informele zorg. Haar kleinkinderen houden van schaatsen en zijn net zo sportief als oma Door vroeger zelf was. Wanneer in de winter het EK schaatsen voor de deur staat, brengen ze de oranjestemming en schaatssfeer naar het huis. Ze nodigen ook de andere bewoners uit om samen te kijken naar de schaatswedstrijden.''
''Ook de dochter van Door heeft een belangrijke rol. Zij komt elke week een dagdeel iets leuks met haar moeder doen. Zo koken ze samen biologische en gezonde maaltijden in de huiskamer voor de bewoners. Door heeft altijd een moestuin gehad en hecht veel waarde aan onbespoten, vers eten. De dochter prikt dan gelijk ook een vorkje mee. Met de hulp van haar dochter en schoonzoon heeft Door langzamerhand beseft dat het goed voor haar is dat ze hier is komen wonen. Ze mocht zelfs haar huisdier Tompoes meenemen. Hoewel ze zich zorgen maakt over haar gezondheid, Door heeft de ziekte van Parkinson, vertrouwt ze erop de mensen van ’t Hamersveld met haar meedenken over hoe ze haar poes in de buurt kan houden.”

Medewerkers en vrijwilligers

Aan de andere kant van de wipwap staan de poppen die de medewerkers en vrijwilligers van ’t Hamersveld voorstellen. Ilona: “Ik had hiervoor verschillende mensen die hier werken of op een andere manier betrokken zijn in gedachten.” Zo is er een visionaire kok die biologisch kookt. En broeder Flip, die regelmatig meegaat naar evenementen in het huis. “Door vindt het altijd heerlijk als Flip tijd heeft om erbij te blijven,” lacht Ilona. Daarnaast is er Marco, die huisbezoeken aflegt bij de mensen die in ‘t Hamersveld komen wonen. Hij richt zich in eerste instantie vooral op de vraag: ‘Wie bent u en waar hecht u aan?’ in plaats van ‘Welke zorg heeft u nodig?’ Ook zijn er een beweegtherapeut, een geestelijk verzorger, een gastvrouw en zelfs een robot. In mijn verhaal was het voor Door trouwens wel even wennen dat robot Florence soms de medicijnen komt brengen of de was ophaalt.”

Van droom naar werkelijkheid

Het verhaal van Door Snee zal straks het verhaal van iedereen in ’t Hamersveld weerspiegelen, aldus Ilona. “Het is natuurlijk een droom, maar we werken met elkaar naar dit doel toe. Wat we nodig hebben, is de overtuiging dat deze manier van werken de medewerkers verrijkt en een goede plek creëert voor de bewoners. In mijn verhaal voelt Door Snee zich inmiddels al helemaal thuis in ’t Hamersveld, omdat ze nu weet: waar ik mag zijn wie ik ben, daar ben ik thuis.”