Workshopprogramma Parkinson

Workshopprogramma Parkinson

Tijdens de vakantieweek voor mensen met Parkinson (5 t/m 9 augustus) organiseren we dagelijks diverse workshops. De vakantieweek is volgeboekt, maar de workshops zijn ook los te boeken. We vragen hier een kleine vergoeding voor.

Dit zijn de workshop die u kunt volgen:

  • Veiligheid in en rondom het huis, een workshop door het Rode Kruis
  • Bewegen met Parkinsonfysiotherapeut Terrie
  • Proeverij en eetbeleving
  • Muziektherapie
  • Zelfredzaamheid voor mensen met Parkinson
  • Op weg naar balans in de zorg voor de ander, voor mantelzorgers
  • Ontdek de kracht van boksen

Hieronder vindt u het volledig workshopprogramma, inclusief informatie over de inhoud en kunt u zich opgeven voor de workshops van uw keuze.

Veiligheid in en rondom het huis door het Rode Kruis

Datum: maandag 5 augustus
Tijd: 14:00 – 15:30 uur (ontvangst met koffie en thee vanaf 13:30 uur)
Kosten: 5 euro voor leden van Leef3 en 7,50 euro voor niet-leden

Binnen deze workshop bespreken we in spelvorm allerlei vragen en onderwerpen rondom preventie en veiligheid in en om uw eigen woning. Een gezellig spel waar u ook wijzer van wordt. Aan de hand van diverse vragenkaarten met afbeeldingen, ontdekt u tijdens de workshop hoe u uw woning en omgeving nog veiliger kunt maken en hoe u vallen, inbraak en brand in huis kunt voorkomen.

Inschrijven voor deze workshop

Bewegen met parkinsonfysiotherapeut Terrie, inclusief uitleg over de Wolk heupbescherming

Wanneer: dinsdag 6 augustus
Tijd: 10.00-12.00 uur (ontvangst met koffie en thee vanaf 9.30 uur)
Kosten: 5 euro voor leden van Leef3 en 7,50 euro voor niet-leden

We weten allemaal dat bewegen goed voor je is, en dat geldt zeker voor mensen met Parkinson. Specifieke bewegingen voor Parkinson hebben een nog groter effect. Tijdens deze workshop maken we bewegingen die precies tegengesteld zijn aan de effecten van Parkinson.

Parkinson maakt de bewegingen van het lichaam klein: kleine stappen, gebogen hoofd, zachte stem, stijve armen, en een grotere kans op vallen. Tijdens de workshop gaan wij juist groot bewegen: grote stappen, wijdse armbewegingen, luid praten en een gestrekte hals. Door deze oefeningen regelmatig te herhalen, trainen we de hersenen om deze grote bewegingen als nieuwe standaard aan te nemen. Doe mee en ontdek hoe je met grote bewegingen meer controle krijgt over je lichaam!

Voorafgaand aan de training van Terrie krijgt u uitleg over de ‘Wolk heupbescherming’: dit hulpmiddel is een kleine airbag dat u eenvoudig onder een strakke spijkerbroek kunt dragen, zonder dat iemand het ziet. Onderkleding met gecertificeerde technologie die constant uw bewegingen in de gaten houdt. En valt u dan een keer? Dan blaast de kleine airbag zich razendsnel op zodat uw heup goed beschermd de grond raakt.

Inschrijven voor deze workshop

Proeverij en eetbeleving

Wanneer: dinsdag 6 augustus
Tijd: 14.00-15.30 uur (ontvangst met koffie en thee vanaf 13.30 uur)
Kosten: 5 euro voor leden van Leef3 en 7,50 euro voor niet-leden

Bij Parkinson kunnen eetuitdagingen zoals slikproblemen, verminderde eetlust en moeite met kauwen voorkomen. In deze workshop biedt Apetito tips om deze uitdagingen te overwinnen en laten we u genieten van een proeverij van WinVitalis IDDSI 4 en 5 maaltijden. Ontdek hoe voeding eenvoudig en smakelijk kan zijn, zelfs met de uitdagingen van Parkinson.

Naast het eten zelf zijn er hulpmiddelen die het bereiden van eten en het eten zelf makkelijker kunnen maken. Tijdens de “Proeverij en eetbeleving” kunt u verschillende hulpmiddelen van Vegro uitproberen.

Inschrijven voor deze workshop

Muziektherapie

Wanneer: woensdag 7 augustus
Tijd: 10.00-12.00 uur (ontvangst met koffie en thee vanaf 9.30 uur)
Kosten: 5 euro voor leden van Leef3 en 7,50 euro voor niet-leden

Muziek heeft een bijzonder effect op onze hersenen. Het ritme van muziek lijkt sterk op de natuurlijke ritmes in ons lichaam en activeert tegelijkertijd veel verschillende hersengebieden. Daarnaast stimuleert het maken van muziek voortdurend de flexibiliteit van onze hersenen.

Muziektherapie kan helpen bij lichamelijke klachten zoals stijfheid, hyperventilatie, pijn en overbeweeglijkheid. Ook bij emotionele klachten is muziektherapie effectief. Het helpt mensen omgaan met hun beperkingen door aandacht te besteden aan ademhaling, houding en beweging, en de interactie en communicatie met hun omgeving. Muziektherapie kan vermoeidheid, tremoren, onwillekeurige bewegingen en spraakproblemen verminderen.

Tijdens de workshop wordt uitgelegd wat muziektherapie precies is. Vanuit de Neurologische Muziektherapie (NMT) worden vervolgens een aantal oefeningen aangeboden, zodat u zelf kunt ervaren wat muziektherapie voor u kan betekenen.

Inschrijven voor deze workshop

Zelfredzaamheidsworkshop

Datum: donderdag 8 augustus
Tijd: 14.00-15.30 uur (ontvangst met koffie en thee vanaf 13.30 uur)

Ontdek hoeveel u nog zelf kunt doen met de juiste hulpmiddelen. In deze workshop van Vegro bespreken we de Parkinson rollator, het glijzeil, en diverse eethulpmiddelen. Ook laten we zien hoe je verpakkingen kunt openen en jezelf kunt aankleden. Kortom: een waardevolle workshop die u helpt bij het behouden van uw zelfredzaamheid in uw eigen vertrouwde woonomgeving.

Inschrijven voor deze workshop

Op weg naar Balans in de zorg voor de ander

Datum: donderdag 8 augustus
Tijd: 14.00-15.30 uur 

Als mantelzorger zorg je voor je naaste met Parkinson, als dit langer duurt, kan er stress ontstaan. Er komt steeds meer bij kijken en je kan zomaar vergeten dat jij er zelf ook nog bent. In deze workshop geven we handreikingen om in balans te blijven. In de workshop komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals:

  • Welke activiteiten kosten/geven energie?
  • Hoe krijg ik meer balans in mijn leven?
  • Wat helpt om meer ontspanning te krijgen?
Inschrijven voor deze workshop

Ontdek de kracht van boksen

Datum: vrijdag 9 augustus
Tijd: 10.00-11.30 uur
Kosten: 10 euro voor leden van Leef3 en 12,50 euro voor niet-leden.

Boksen is misschien niet de eerste sport waar je aan denkt bij Parkinson, maar het is verrassend effectief. Bij Parkinson-boksen verbeter je je uithoudingsvermogen en leer je specifieke bewegingen die je balans en spierkracht versterken.

Geen zorgen, je hoeft niet echt te boksen zoals in de ring. De training is aangepast voor mensen met Parkinson en er is geen fysiek contact. Dit maakt het veilig en aangenaam voor iedereen. Je kunt zelf bepalen wanneer iets te veel is of wanneer je een stapje verder wilt gaan. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en vooral plezier te hebben tijdens de training.

Het positieve effect van boksen zit in de regelmaat en het actief bezig zijn, niet in competitie. Doe mee en ontdek hoe boksen je kan helpen sterker en zelfverzekerder te worden!

Inschrijven voor deze workshop

Meer informatie en vragen

Heeft u vragen over één van de bovenstaande workshops? Stel uw vraag via parkinson@beweging3.nl en we beantwoorden uw vraag binnen twee werkdagen.