Samen zorgdragen voor een huisdier, een positieve impact op het levensgeluk!
Wat als je niet meer kunt zorgen voor het huisdier dat al jaren bij je woont? Wat zou je doen als je je geliefde kat moest missen, omdat je door gezondheidsproblemen niet langer voor hem kunt zorgen? Dit overkwam één van de bewoners van Monseigneur Blom. Dat lieten we natuurlijk niet gebeuren!
Bij Mgr. Blom gingen we niet over de situatie heen, maar zagen we de kracht van ons informele netwerk. Buurtbewoners, vrijwilligers, familie en mantelzorgers werkten samen om ervoor te zorgen dat Pepijn bij zijn baasje kon blijven wonen. In onderstaande verhaal nemen we je mee in dit mooie praktijkvoorbeeld van Informele Zorg.
Wat was de situatie?
De lichamelijke gezondheid van meneer ging de afgelopen maanden sterk achteruit, waardoor hij niet meer in staat was om voor zijn geliefde kater te zorgen, die hij ooit als kitten in huis heeft genomen. Het verzorgen van de kattenbak, het verversen van het water en het geven van vlees en brokjes werden een probleem. De zorgmedewerkers hadden helaas geen ruimte in hun takenpakket om dit over te nemen. Binnen Mgr. Blom is een probleem, een uitdaging, dus is er aan de bel getrokken bij de Coördinator Welzijn en Vrijwilliger.
Binnen Mgr. Blom is een probleem, een uitdaging,
Hoe hebben we het aangepakt?
Een oproep via een mailtje deed wonderen. Al snel meldden zich een aantal vrijwilligers, de familie van een medebewoner en een betaalde mantelzorger, die allemaal graag wilden helpen. De coördinator bracht hen in contact met de dochter van de bewoner. Samen stelden ze een rooster op, zodat Pepijn goed verzorgd blijft en gezellig bij de bewoner kan blijven wonen. Dit geeft de bewoner veel voldoening en blijdschap, want hij en Pepijn zijn onafscheidelijk.
‘’Dit is van hele grote waarde voor mij!’’, deelde hij.
Opgelucht en blij
Dhr. is ontspannen en opgelucht nu hij weet dat Pepijn bij hem kan blijven wonen. En heeft er ook een aantal fijne kennissen bij gekregen. De bewoner zeer content en opgelucht en spreekt dit ook duidelijk uit twee duimen in de lucht. ‘’Dit is van hele grote waarde voor mij!’’, deelde hij.
Wat kunnen we hiervan leren?
Als er problemen ontstaan, is het belangrijk om hulp te durven vragen. Wanneer iedereen een klein beetje bijdraagt, kan er samen veel worden bereikt. Ga met elkaar in gesprek, benader de juiste personen en zoek een oplossing: soms is die dichterbij dan je denkt. Op Mgr. Blom noemen we dit ‘Omzien naar elkaar’. Als vrijwilligers zich gezien en gehoord voelen, zetten ze zich met liefde in voor bewoners.