Langer verantwoord thuis wonen met Parkinson

Dagbehandeling Op de Berg

Op een regenachtige vrijdagochtend wordt bij de dagbehandeling Op de berg in Amersfoort bij twee verschillende groepen, waar mensen met Parkinson 2 dagen per week te vinden zijn, een kijkje genomen. Elke groep heeft zijn eigen huiskamer en heeft een eigen dagprogramma. 

Humor en zelfspot

Het eerste wat opvalt, is de sfeer. Die is vrolijk, gemoedelijk en vertrouwd. Echt als een huiskamer. Er wordt heel wat afgelachen. De woordgrappen vliegen je om de oren en ook van een beetje zelfspot is men hier niet vies. De twee dagen dat cliënten elkaar hier in de dagbehandeling treffen, is zowel voor hen als voor het thuisfront een welkome afwisseling. Maar ze zitten hier natuurlijk vooral om aan hun gezondheid te werken. Dat wordt al snel duidelijk als Loes (medewerker dagbehandeling) vertelt over de aanpak die ze bij de dagbehandeling hanteren.

Doe het lekker zelf

Elkaar helpen, bijvoorbeeld bij het aangeven van de suiker en het melkkannetje, dat hoort erbij zou je denken. Maar Loes maakt vrij snel duidelijk dat dat niet de bedoeling is. Men moet vooral alles lekker zelf en samen doen. Dat draagt bij aan hun zelfstandigheid, beweging en spraak. Het zorgt ervoor dat ze dit soort handelingen langer zelf kunnen blijven doen. Dus ik doe een stapje terug en luister vooral naar de levendige gesprekken die ontstaan.
Door mee te doen met deze dagbehandeling kan ik langer thuis blijven wonen.

Alle handelingen dienen een doel

Het wordt al snel duidelijk: elke handeling en elke activiteit dient een doel. Van groente snijden tot een gesprek voeren. Met het snijden van verse groenten oefen je fijne motoriek. De vele gesprekken die ontstaan over vroeger en over de maatschappelijke uitdagingen van nu, bevorderen de kwaliteit van spraak en traint de hersenen. De medewerkers van de dagbehandeling spelen hier heel natuurlijk op in. Alles wat zij doen draagt bij aan het doel dat de cliënten van de dagbehandeling hebben: zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Op naar de fysio

De soep staat inmiddels te pruttelen, maar voordat de bezoekers zich daaraan tegoed kunnen doen, staat er een portie beweging op het programma. Beweegcoach David staat al klaar met een uitdagend en afwisselend beweegprogramma. Iedereen doet fanatiek mee en wordt positief aangemoedigd om zichzelf uit te dagen. Het gaat de één makkelijker af dan de ander, maar dat maakt hier helemaal niets uit.

Tijd voor soep en een goed gesprek

Moe maar voldaan begeeft iedereen zich weer naar de huiskamer. De soep is goed gelukt. Tijdens de lunch bezoeken we de andere huiskamer, die bij medewerker Ada. De mensen in deze groep hebben overwegend te maken met de ziekte van Parkinson. Ze vertellen hoe zij de dagbehandeling beleven en welke oefeningen ze zoal doen. Geheugentraining bijvoorbeeld, maar ook het bevorderen of behouden van spraak is een belangrijk onderdeel. Ook contact met lotgenoten wordt gezien als een belangrijk en fijn onderdeel van deze dagbehandeling.

Meer informatie?

Voor meer informatie en voor het plannen van een vrijblijvende rondleiding, ga naar de informatiepagina over de Dagbehandeling.