Een nieuw thuis, maar wel je vertrouwde ritme behouden
Een nieuw thuis, maar wel je vertrouwde ritme behouden
Wat als je jarenlang een vast ritme hebt opgebouwd, een vaste plek waar je je buren ontmoet en herinneringen deelt, en je moet verhuizen? Voor veel ouderen is dat een ingrijpende verandering. Maar nu wat als die verandering niet betekent dat je alles moet achterlaten? Bij woonzorglocatie St. Joseph in Achterveld is dat het geval: samen kijken we naar wat een nieuwe bewoner wél kan behouden uit zijn vertrouwde dagelijkse leven.Een meneer woont al jaren in zijn vertrouwde dorp en is een trouwe bezoeker van de plaatselijke verenigingen en initiatieven die er voor senioren worden georganiseerd. Ook gaat hij regelmatig naar de koffieochtenden in de lokale buurthuiskamer. Hier ontmoet hij bekenden, maakt hij een praatje en blijft hij betrokken bij het dorpse leven. Gaat dit stoppen nu deze bewoner naar een woonzorglocatie van Beweging 3.0 moet verhuizen, omdat het thuis niet meer gaat? Woonzorglocatie St. Joseph Achterveld biedt immers ook activiteiten en koffieochtenden aan. Maar waarom zou hij afscheid moeten nemen van iets wat hem zoveel brengt?
Samenwerking met de Buurthuiskamer
Daar denken de Buurthuiskamer en de medewerkers van St. Joseph Achterveld gelukkig anders over. De Buurthuiskamer bevindt zich op loopafstand van de woonzorglocatie. Ondanks dat de bewoner niet meer zelfstandig woont, blijft hij van harte welkom in de buurthuiskamer. Een medewerker herinnert hem ’s ochtends aan de koffieochtend en helpt hem zo nodig op weg. Op deze manier blijft de bewoner de vertrouwde gezichten ontmoeten waarmee hij al jarenlang een band heeft. Zijn sociale leven blijft doorgaan, ondanks de verhuizing.
De kracht van keuzevrijheid
Het mooiste aan dit verhaal? De bewoner kon de koffieochtenden blijven bezoeken totdat hij zelf aangaf dat hij er geen behoefte meer aan had. Het was zijn keuze. Hij behield de regie over hoe hij zijn dag wilde invullen, iets wat bijdraagt aan zijn gevoel van eigenwaarde en welzijn.
Wat kunnen we hiervan leren?
Dit verhaal laat zien hoe belangrijk het is om het bestaande netwerk van bewoners te blijven erkennen en ondersteunen, ook na een verhuizing naar een zorginstelling. Het biedt inspiratie om het gesprek aan te gaan: wat wil een bewoner nog zelf blijven ondernemen, en hoe kunnen we dat mogelijk maken?
Meer informatie
Wilt u meer weten over hoe we samen met het informele netwerk het leven van bewoners zoveel mogelijk als thuis laten voelen? Neem contact op met een woonzorglocatie bij u in de buurt en ontdek de mogelijkheden!
