Een wens die uitkomt voor Henk: een rondleiding door het Afas-gebouw in Leusden  

‘Weet je wat ik graag zou willen?’, zegt Henk van der Laar, bewoner van woonzorgcentrum ’t Hamersveld in Leusden. Het is augustus 2023 en Henk vertelt dat hij graag het indrukwekkende gebouw van softwarebedrijf Afas zou willen bezichtigen: ‘Ik ken het gebouw wel van de buitenkant, want daar kom ik vaak genoeg langs. Maar ik zou het zo graag eens van binnen willen bekijken. Kunnen wij geen rondleiding krijgen?’. ''Wij vinden het gelijk een geweldig idee,’’ vertelt Ilona de Bruijne, coördinator welzijn & vrijwilligers. En dus gaat het team onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om bij onze buren op bezoek te gaan. Want persoonlijke wensen van bewoners, die maken we graag waar.

In gesprek met Afas

Op de matchbeurs in Leusden ontmoet Ilona Afas-vertegenwoordiger Jeroen de Beer. De matchbeurs is een jaarlijks terugkerend event waar bedrijven en maatschappelijke instellingen elkaar ontmoeten om te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Ilona:
‘’Terwijl wij aan het onderhandelen zijn met Jeroen over een gesponsord dagje naar zee, informeren we losjes of een rondleiding in hun futuristische gebouw ook tot de mogelijkheden behoort. We krijgen direct een enthousiaste reactie van Jeroen. Hij vindt het leuk dat hier belangstelling voor is.''

Ontzettend veel aanmeldingen

Ilona: ''Na de drukke decembermaand maakt collega Marc een aantrekkelijk affiche voor de rondleiding. En het resultaat? Maar liefst 33 aanmeldingen! We wisten dat het populair zou zijn, maar zo populair, dat hadden we niet gedacht.'' Omdat er bij 't Hamersveld ouderen wonen met een somatische aandoening, betekent dat er voor een groep van 33 bewoners, ook 33 begeleiders nodig zijn. ''Met z’n 66-en naar Afas zou een beetje te overweldigend zijn. Gelukkig was Jeroen van Afas bereid om ons op twee verschillende dagen een rondleiding te geven,'' vertelt Ilona.

In een lange stoet naar Afas

Woensdag 28 februari en donderdag 7 maart was het dan zover. Een lange sliert wandelaars arriveert opgetogen in het indrukwekkende Afas gebouw. Ilona:
‘’We worden ontvangen door een glunderende Jeroen en het keukenpersoneel. Ze voorzien ons van koffie, thee en heerlijk gebak. Een ontzettend warm welkom! Hij kan het enthousiasme van de beide groepen waarderen en is er een beetje door verrast!''

Een indrukwekkende rondleiding: klimwand, beweegvloer en meer

De rondleiding door het duurzame, futuristische gebouw duurt een uur en bewoners kijken hun ogen uit. ''We zien maquettes van lego van het hele terrein, de grote sportzaal met klimwand en trampoline. Ook horen we dat de Oekraïense kinderen, die aan de overkant wonen, hier twee keer per week mogen sporten. Afas medewerkers zitten geconcentreerd te werken achter hun beeldschermen, in één ruimte maar toch ieder met een prettig afgeschermde werkplek,'' vertelt Ilona. ''We wandelen door het Atrium en daar zien we de meest bijzondere dingen: een beweegvloer die energie opwekt, oesterzwammen die worden gekweekt op koffieprut en groene plantenwanden. We eindigen in het theater on stage waar we ad hoc een geïmproviseerde voorstelling weggeven!''

Een dag met een gouden randje

Henk heeft genoten, hij had de hele tijd een glimlach op zijn gezicht:
''Ik vond het fantastisch, een supermodern gebouw, ik heb er echt wat van opgestoken!''
Het was een dag met een gouden randje voor iedereen die erbij was. Maar één bewoonster in het bijzonder had de dag van haar leven: haar kleinzoon werkt bij Afas en ze vond het prachtig om hem op zijn werk te ontmoeten.