Eten & genieten is persoonlijk: uitreiking kookboek woongroepen
In de binnentuin van het St Elisabeth Verpleeg en Gasthuis werd het eerste kookboek voor woongroepen van Beweging 3.0 uitgereikt. Mevrouw Theuns en collega Martine Huisamen ontvingen het kookboek uit handen van Micha van Akkeren, een van onze bestuurders. Er werd door bewoners, naasten, collega’s en de cliëntenraad geproefd en gepraat over eten en genieten. En hoe we nog beter willen aansluiten op de persoonlijke wensen en behoeften van de bewoners. Op tafel stonden de verse smoothies van groene groenten en rode biet en rode kwark compote uit het kookboek, gemaakt door team facilitair.
Bij Beweging 3.0 geven we dag en nacht persoonsgerichte zorg aan cliënten en bewoners. Hun wensen en manier van leven staan daarbij centraal. Iedereen is anders, dus het is belangrijk de zorg en activiteiten daarop aan te passen. Eten en genieten is persoonlijk én wat je lekker of niet lekker vindt, is een kwestie van smaak. Onze maaltijden moeten daarom zoveel mogelijk aansluiten op de persoonlijke wensen en behoeften. Ook als eten en drinken moeilijk wordt door ziekte, slikproblemen, dementie of door ouder worden.
De dagelijkse maaltijden worden een belevingsmoment
Koenraad Ruijter, teamleider facilitair vertelt. ‘De warme maaltijd die wij serveren aan bewoners is kwalitatief goed. Er mist alleen soms één ding en dat is beleving. Zoals je vroeger de trap afkwam en rook dat moeder bezig was met het eten. Oh lekker, we eten…. Of de geur van uien of spekjes in de pan. Beweging 3.0 heeft als doel gesteld dat eten meer is dan alleen voeding. Eten en genieten is persoonlijk. Er zal van de dagelijkse maaltijden nog meer een belevingsmoment worden gemaakt!
Ook vegetarisch
Wil van der Wiel (senior plus) legt uit: ‘De smaken van de gerechtjes die hier staan, passen bij elkaar. Bietjes in een smoothie verwacht je niet zo snel’. ‘Zou het wel lekker zijn’, vraagt een bewoner? ‘U mag zo gaan proeven’, zegt Wil. Een andere bewoonster vraagt of er ook vegetarisch gegeten wordt. Wil vertelt dat er vegetarische gerechten worden gegeten op de woongroepen. ‘En als u dat vaker wilt, dan gaan we in overleg met u hoe we dat doen’.
Op maat eten en drinken aanbieden
Martine (servicemedewerker woongroep): ‘Voor een aantal bewoners van mijn woongroep maak ik regelmatig gemalen gerechten. Soms zit je in een vast patroon, dan is het leuk als er recepten zijn die ik erbij kan pakken voor inspiratie. Op maat eten en drinken aanbieden, wat elke bewoner lekker vindt, dat kan goed op mijn woongroep. Maar de dynamiek is bij elke woongroep anders, daarom is het goed dat collega’s van facilitair met ons in gesprek gaan en ons hierbij adviseren en helpen.'
Smaakpaspoort
Wil van der Wiel: ‘Klopt. We doen dit stap voor stap en starten deze zomer met de woongroepen hier bij het St Elisabeth Verpleeg en Gasthuis. Ik en mijn collega’s facilitair gaan in gesprek met de woongroepen. Wat zijn de ideeën over eten en genieten, en de mogelijkheden voor meer beleving en vers koken. En welke ondersteuning hebben de collega’s op de woongroep van ons nodig om hiertoe te komen. We maken per woongroep een plan en vullen met elke bewoner en naaste een smaakpaspoort in.
Belangrijk onderdeel van de dag
Astrid Fijma, voorzitter cliëntenraad: ‘In de cliëntenraad hebben we het ook over eten en drinken. Het eetmoment is een belangrijk onderdeel van de dag, het is beleving. We zien dat de zorg voor bewoners steeds zwaarder wordt en dat kan spanning geven in je werk als je tijd wil maken voor eten en genieten. Op de ene woongroep zijn ook meer vrijwilligers die mee kunnen helpen dan op andere woongroepen’.
Micha van Akkeren: “Beweging 3.0 wil veel aandacht geven aan eten en drinken. Goed en lekker eten is voor iedereen belangrijk. Of je nu bij ons woont of werkt. Wij vinden het belangrijk om er tijd voor te maken. Onze medewerkers restauratief en facilitair komen op elke locatie om lekkere dingen te maken voor onze bewoners. Daar zijn we trots op. Aandacht geven aan een goede maaltijd en aandacht geven aan elkaar. Het geeft betekenis.’
Over het kookboek
Het is goed om veel te weten over de verschillende behoeften en de wensen van bewoners. Maar ook inzet en creativiteit zijn belangrijk. Alle woongroepen ontvangen bij de start het kookboek Eten en genieten is persoonlijk. Hierin vind je handige informatie en lekkere recepten voor elk moment. We hopen dat dit kookboek collega’s en de teams inspireert om ermee aan de slag te gaan.
Het boekje is tot stand gekomen in een samenwerking met Beweging 3.0, Smaak van het Huis en Eric-Jan de Smaakman. Wij bedanken iedereen die op zijn eigen manier een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van dit boek. Veel lees- en kookplezier, eet smakelijk!