Loes over haar werk op de Parkinson dagbehandeling

Loes werkt al jaren bij Beweging 3.0. Eerst als activiteitenbeleider bij verpleeghuis De Lichtenberg en nu als medewerker Dagbehandeling. Hier begeleidt ze ouderen met Parkinson die hier 2 à 3 dagen per week komen. Samen werken ze aan hun persoonlijke doelen. Loes haalt hier veel voldoening uit: ‘’Ik vind het mooi dat ik een stukje kan bijdragen aan het welzijn van de bezoekers en dat ze daardoor langer thuis kunnen blijven wonen.’’
Wat me aanspreekt aan Beweging 3.0 is de constante stroom van nieuwe uitdagingen en kansen voor persoonlijke groei, waardoor ik hier blijf werken.

Hoe ben je in dit werk terecht gekomen?

Na mijn afstuderen als hbo-activiteitenbegeleidster (wat nu SPH heet) begon ik bij Beweging 3.0 als activiteitenbegeleidster bij verpleeghuis De Lichtenberg. Door verandering in verdeling van werkzaamheden binnen het verpleeghuis ging ik ook bij zorggroep Amaris in de dagbesteding werken. Maar het werken bij twee werkgevers bleek niet ideaal. Toen zag ik een vacature voor medewerker dagbehandeling bij Beweging 3.0, en daar ben ik sindsdien werkzaam. Nu alweer 5 jaar. Wat me aanspreekt aan Beweging 3.0 is de constante stroom van nieuwe uitdagingen en kansen voor persoonlijke groei, waardoor ik hier blijf werken.

Wat is uniek aan het werken met mensen met Parkinson?

Parkinson is veel meer dan die ziekte waar je van gaat trillen. Parkinson is één woord, maar wat mensen die dit hebben ervaren, zijn bij wijzen van spreken wel honderden dingen. Dat maakt het interessant en uitdagend. Denk aan soms problemen hebben met het vinden van de juiste woorden, benoemen van bepaalde dingen, moeite krijgen met duidelijk spreken, geheugenproblemen, maar ook het niet meer tonen van initiatief. Het verschilt heel erg per persoon én per dagdeel welke klachten iemand ervaart. Zo heb ik er onlangs een half uur over gedaan om met een cliënt bij de fysiotherapie te komen. Hij had last van een freezing waardoor hij uiteindelijk in een rolstoel naar de fysio is gebracht. Naderhand kon hij gewoon zelf weer teruglopen naar de dagbehandeling. Zo wisselend kan het dus zijn.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Op de dagbehandeling breng ik mijn werkdag voornamelijk door op één groep in dezelfde huiskamer. Hier begeleid ik cliënten vanaf het moment dat ze ’s ochtends binnenkomen tot ze om vier uur weer vertrekken. De dag begint met koffie, een plakje koek en een praatje om te zien hoe het met iedereen gaat. Gedurende de dag gaan mensen soms naar fysiotherapie voor groepstherapie, maar we bieden op de groep zelf ook beweegactiviteiten aan. Deze activiteiten kunnen variëren van het verbeteren van de conditie tot het werken aan fijne motoriek en het uitvoeren van dubbele taken. Bijvoorbeeld wandelen en tegelijkertijd vertellen wat je die ochtend hebt gegeten. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is voor mensen met Parkinson heel anders.

Wat doe je verder zoal op een dag, qua activiteiten?

Beweegactiviteiten zijn een belangrijk onderdeel, maar we doen veel meer dan dat. Een onderdeel van het ziektebeeld is minder (of geen) initiatief tonen. Dit betekent dat ik een belangrijke rol heb in het starten van een gesprek. Over koetjes en kalfjes, maar ook over dingen waar cliënten tegenaanlopen in het ziekteproces. Door ervaringen te delen leren ze van elkaar en dat helpt ook weer in de thuissituatie. Het gesprek (wat ook gelijk een goede logopedie oefening is) probeer ik vooral iets van hen te laten zijn, maar ik vind het ook mijn taak als medewerker om hier enige sturing in te bieden. En om ervoor te zorgen dat iedereen zijn zegje kan doen in een veilige omgeving. Dit lotgenotencontact is heel waardevol voor cliënten.

Hoe is de samenwerking met collega’s?

We werken op de dagbehandeling multidisciplinair en volgens behandelplannen en -doelen, waardoor we samenwerken met fysiotherapeuten, logopedisten, psychologen en specialist ouderengeneeskunde. Onze aanpak is praktisch en gericht op het verbeteren en onderhouden van de dagelijkse activiteiten van de mensen die we begeleiden. Iedereen is gedurende de dag verantwoordelijk voor zijn of haar huiskamer, maar je staat er niet alleen voor. Doordat de drie groepen hier naast elkaar zitten, kun je makkelijk even sparren of hulp vragen. Doordat we elke dag op een andere groep werken kennen we alle bezoekers. Dat maakt het dat je eenvoudig kunt inspelen op de behoeften van de bezoekers.
Ik vind het heel bijzonder om de kracht van lotgenotencontact te zien. Hoeveel lief en leed er gedeeld wordt in een groep die elkaar eigenlijk niet kent.

Hoe betrek je familie?

We richten ons op de dagbehandeling echt op de cliënt, maar we betrekken familie en mantelzorgers er ook bij. Via de rapportages bieden we hen de mogelijkheid om inzicht te krijgen in zowel de activiteiten als de voortgang van hun dierbare. Soms zijn er mantelzorgers die daar dan ook dingen van oppikken, die ze vervolgens ook thuis toepassen. Bijvoorbeeld hun partner wel dat bordje naar de keuken laten brengen, ook al duurt het dan soms langer of valt er iets. In plaats van altijd dat bordje uit handen nemen. We bieden ook praktische ondersteuning, zoals het aanleren van technieken zoals luid en laag praten, die ze thuis kunnen toepassen. Daarnaast organiseren we soms gespreksgroepen voor partners en mantelzorgers en worden ze altijd betrokken bij behandelplanbesprekingen.

Waarin maak jij het verschil voor cliënten?

Mijn kracht zit 'm vooral in het persoonlijke en gelijkwaardige contact met cliënten. Daarnaast probeer ik regelmatig nieuwe activiteiten uit, dat komt door mijn achtergrond als activiteitenbegeleider. Ik struin ook vaak sociale media en websites af voor ideeën die ik hier kan uitwerken en uitvoeren. En dat wordt echt gewaardeerd! Het is mooi om te zien dat mijn inzet op die manier heel tastbaar is voor cliënten.

Wat maakt je werk zo bijzonder?

Ik vind het heel bijzonder om de kracht van lotgenotencontact te zien. Hoeveel lief en leed er gedeeld wordt in een groep die elkaar eigenlijk niet kent. Plus dat je een klein stukje kan bijdragen aan het welzijn van de bezoekers en dat mensen daardoor langer thuis kunnen blijven wonen. Maar ook dat hun mantelzorger even wordt ontlast op de dagen dat hun partner hier is.

Meer informatie

Wil je meer weten over het werken bij onze organisatie? Ga naar werkenbijbeweging3.nl. Ben je op zoek naar meer informatie over onze dagbehandeling voor Parkinson? Ga naar de informatiepagina over de Dagbehandeling.