Succesvolle eerste ‘Parkinson vakantieweek’ bij Mgr. Blom  

Succesvolle eerste ‘Parkinson vakantieweek’ bij Mgr. Blom  

Drie enthousiaste stellen namen de eerste week van augustus deel aan de allereerste Parkinson vakantieweek bij Mgr. Blom. Een week vol nieuwe ervaringen, inspirerende workshops en waardevolle lotgenotencontacten, speciaal georganiseerd om mensen met Parkinson en hun partners te ondersteunen in hun dagelijkse leven. De week stond in het teken van diverse workshops, welke speciaal voor hen waren ontwikkeld en aansloten bij het bevorderen van hun samen- en zelfredzaamheid. Nu en in de toekomst. De workshops boden niet alleen nieuwe inzichten, maar ook de kans om actief bezig te zijn.
"Ik zag mijn partner helemaal opbloeien."

Samen in beweging

In beweging blijven is een van de meest effectieve methode om de symptomen van Parkinson te vertragen. Het is dan ook geen wonder dat beweging deze week vaker terugkwam, onder andere in de vorm van bewegen met een Parkinsonfysiotherapeut en een boksworkshop. De Parkinsonfysiotherapeut nam de deelnemers mee in de meerwaarde van grote bewegingen. Door Parkinson worden je bewegingen steeds kleiner, door bewust grote bewegingen te maken, blijf je langer mobiel. Tijdens de boksworkshop van De Boksacademie lag de nadruk op motoriek, coördinatie en het uitvoeren van dubbeltaken. Een ander waardevol onderdeel was de workshop muziektherapie. Muziektherapie stimuleert verschillende hersengebieden en kan effectief zijn bij zowel lichamelijke als emotionele klachten. Het helpt bij het verminderen van stijfheid, pijn, en spraakproblemen, en verbetert ademhaling, houding en interactie. De workshop liet deelnemers zelf de voordelen ervaren met praktische oefeningen.

Zelfredzaamheid en veiligheid

Daarnaast waren er diverse workshops gericht op het vergroten van de veiligheid en zelfredzaamheid. Een greep uit de waardevolle workshops:
  • Vegro toonde verschillende hulpmiddelen die helpen om zelfredzaamheid te behouden en te vergroten, waaronder een verzwaarde lepel die het trillen tijdens het eten verminderd. Maar ook de Parkinson rollator met verschillende handigheden om bevriezingsverschijnselen te helpen verminderen.
  • Het Rode Kruis organiseerde in spelvorm een sessie over val-, inbraak- en brandpreventie, waarbij de adviezen van Vegro naadloos aansloten.
  • Wolk Heupairbag vertelde over hun innovatieve valpreventiebroek, een hulpmiddel dat veel interesse wekte bij de deelnemers.
  • Apetito gaf een informatieve sessie over eiwitrijke voeding en hun WinVitalis assortiment, speciaal ontwikkeld voor mensen met slikproblematiek, verminderde eetlust en moeite met kauwen.
Het was ook mogelijk om workshops te volgen, zonder deel te nemen aan de vakantieweek. Zo sloten er bij verschillende workshops mensen aan uit de omgeving van Amersfoort, die ook te maken hebben met Parkinson. Dit zorgde voor een frisse blik en extra waardevolle interacties.

Waardevolle gespreksgroepen

Naast de workshops waren er ook gespreksgroepen waarin zowel de mensen met Parkinson als hun partners openhartig met elkaar spraken over het vinden en behouden van balans en zelfredzaamheid. Deze gesprekken zorgden voor diepe verbondenheid en waardevolle uitwisseling van ervaringen.

Maar juist in de momenten tussendoor ontstonden er ook waardevolle gesprekken, bijvoorbeeld tijdens de gezamenlijke maaltijden – ontbijt, lunch en diner. Tijdens deze maaltijden werden ervaringen en kennis uitgewisseld. Hier waren wij vanuit Beweging 3.0, Leef3.nu en Welzin niet bij en deden wij bewust een stapje terug, om zo de ruimte te geven aan de enorme schat van ervaringen en kennis van de deelnemers.

Ontspanningsmomenten en uitstapjes

Uiteraard was er ook tijd voor ontspanning tijdens deze week. Op donderdagochtend kregen alle deelnemers een ontspanningsmassage, wat voor een welverdiend moment van rust zorgde. Daarnaast stond er ook een uitstapje naar de dierentuin op het programma.

Mgr. Blom – de locatie waar de deelnemers verbleven – bood een uitstekende, gastvrije omgeving voor deze week. Een plek waar deelnemers tot rust konden komen. De prachtige kamers en voorzieningen, zorgden ervoor dat iedereen zich meteen thuis voelde. De gastvrijheid was hartverwarmend en droeg bij aan het succes van de week.

De reacties op de vakantieweek?

De deelnemers deelden prachtige reacties:

“Een fantastische week gehad.”

“Ik zag mijn partner helemaal opbloeien.”

“Ik wil nog wel een week blijven.”

Daarnaast ontvingen we waardevolle feedback: zo mogen de doe-workshops zoals boksen en muziektherapie langer duren en is het beter om jargon te vermijden. Verder zou een avondprogramma met bijvoorbeeld een wandeling een mooie aanvulling zijn. Deze input nemen we mee naar toekomstige edities.

Meer initiatieven in de toekomst

Met trots kijken we terug op een inspirerende en verbindende week. Samen met Leef3.nu en Welzin gaan we vaker dergelijke activiteiten organiseren voor mensen met Parkinson en hun partners, met als doel hun zelf- en samenredzaamheid te vergroten. Meer weten? Neem contact op met parkinson@beweging3.nl.