Thuis als het kan: het ZVZ-thuis team brengt ziekenhuiszorg dichterbij

Wat startte als initiatief van één verpleegkundige, groeide uit tot een heel team: het ZVZ-thuis team. Het team begon met infuustherapie thuis. Inmiddels zijn de verpleegkundigen ook bekwaam in het toedienen van antibiotica, voeding en het afkoppelen van cytostatica. Hierdoor kunnen cliënten thuisblijven en wordt ziekenhuisverplaatste zorg (ZVZ) steeds toegankelijker.

Ann Heinhuis is een van de teamleden die vanaf het begin bij het ZVZ-thuis team betrokken is. Ze vertelt: “Het team is ontstaan vanuit Bunschoten. Onze collega Tini Lammers, met veel ervaring in academische ziekenhuizen, nam het initiatief om de toenemende zorgvragen vanuit het ziekenhuis aan te pakken. Ze leidde haar collega’s in Bunschoten op in infuustherapie en gaandeweg ook in andere voorbehouden en overige handelingen.”

Ann heeft zelf ook een ziekenhuisachtergrond. “Fysiek kan ik niet meer aan het bed staan, dus heb ik een paar jaar bij het klantcontactcentrum gewerkt. Maar mijn hart ligt echt bij de zorg. Toen dit project begon, dacht ik: ‘Hé, deze zorg kan ik wèl geven.’ Mijn BIG-registratie heb ik gelukkig altijd actief gehouden.”

ZVZ-thuis team

Ann is actief betrokken bij de scholing van haar collega’s en bezoekt cliënten thuis. Samen met Lianne van de Bunt maakt ze deel uit van het zeventien collega’s tellende ZVZ-thuis team dat inmiddels in de hele regio Eemland werkt. Lianne: “Ik ben ook wijkverpleegkundige in Nijkerk en werk voornamelijk op de achtergrond om ervoor te zorgen dat alles administratief klopt, zowel voor Nijkerk als voor het ZVZ-team. De meeste ZVZ-collega’s werken net als ik ook in een team voor reguliere zorg. In de ochtend zijn ze bijvoorbeeld aan de slag op een route waarbij ze reguliere taken uitvoeren zoals ADL- zorg, wondzorg of het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. In de middag gaan ze dan op pad voor de ziekenhuisverplaatste zorg.”

Skills lab

Een groot deel van de cliënten ontvangt op dit moment infuuszorg thuis. Vaak gaat het om patiënten die langdurig antibiotica krijgen voor vaak multiresistente infecties. Daarnaast koppelt het team chemotherapie af. Ann legt uit: “De chemokuur wordt in het ziekenhuis gestart en wanneer deze klaar is, koppelen wij het infuus af, zodat de patiënt niet in het ziekenhuis hoeft te blijven.” Ze vervolgt:

“We werken ook met specifieke drains voor de longen, nieren en dergelijke, bijvoorbeeld na een operatie of bij oncologische aandoeningen.”

Lianne voegt toe: “Het is leuk dat we steeds meer verschillende handelingen te doen krijgen, dat maakt het werk interessant.” Zo is het team onlangs begonnen met het toedienen van het Zometa-infuus aan patiënten met botontkalking. Lianne:

“We volgen trainingen om een nieuw soort infuus goed te leren aanleggen, omdat niet alle infusen hetzelfde zijn en een nieuwe soort om extra scholing vraagt.“

In het skills lab van de Academie kunnen de ZVZ-teamleden hun vaardigheden oefenen. Er zijn poppen en anatomische modellen beschikbaar, waaronder een pop met een diepe infuuslijn, waar de teamleden hun technieken aanscherpen. “We houden ons aan Vilans protocollen en kunnen die hier in de praktijk brengen. En soms oefenen we op elkaar,” lachen Ann en Lianne.

Blijven leren

Werken voor het ZVZ-thuis team biedt zowel Ann als Lianne interessante nieuwe uitdagingen. Lianne vindt het fijn dat ze niet alleen standaardzorg biedt, maar ook met nieuwe casuïstiek kan werken. “Dat zorgt ervoor dat ik blijf leren. Het is ook bijzonder om nu ook jonge cliënten te hebben, dat brengt een andere dynamiek,” vertelt ze.

Verschil maken

Ann: “Het is waardevol om echt een verschil te maken voor mensen. Cliënten hebben vaak een wankel evenwicht. Een kleine actie of iets nalaten kan grote gevolgen hebben. Gezonde mensen hebben reserves om ziekten op te vangen, maar bij cliënten met meerdere aandoeningen of complexe infecties is die balans veel fragieler. Goed handelen kan ervoor zorgen dat iemand snel weer opknapt, en dat vind ik mooi aan dit werk.”

Recht op eigen ruimte

Cliënten vinden het soms spannend om thuis behandeld te worden, vertelt Ann: “Ze zijn gewend aan het ziekenhuis en vragen zich af hoe het werkt: ‘nemen jullie alles mee’?” Lianne: “Ja, we komen met een koelbox voor de medicatie en een koffertje met de infuuspomp en infuuspaal.” Hoewel cliënten het spannend vinden, zijn ze heel blij dat ze niet hoeven te wachten in een ziekenhuis. Ann:

“Wat voorheen in het ziekenhuis gebeurde, gebeurt nu thuis. Sommige behandelingen zijn intensief; cliënten hebben soms drie keer per dag een infuus nodig. Dat kan soms pittig zijn. Sommige cliënten willen eens even niet praten en dat is ook prima. Ze hebben recht op hun eigen ruimte.”

Toekomst

Het ZVZ-thuis team wil uitgroeien tot een zelfstandig team met een eigen route. Ann: “Ons doel is een vast team te vormen met een stabiele stroom van cliënten. Om dat te bereiken, moeten we bekender worden bij ziekenhuizen. Daar werken we nu aan.” Lianne: “We richten ons ook op het versterken van het team. Collega’s met ziekenhuiservaring in voorbehouden handelingen zijn zeker welkom. Daarnaast willen we de samenwerking met andere zorgorganisaties verder uitbreiden. Samenwerken wordt steeds belangrijker in de zorg en dat biedt veel nieuwe kansen.”

Contact opnemen

Meer weten over de mogelijkheden? Bel: 085-0707171 of mail naar: zorgthuis.zvz-thuis@beweging3.nl.