Toekomstbestendig wonen en zorg in Nijkerk

Toekomstbestendig wonen en zorg in Nijkerk

De vergrijzing in Nijkerk neemt in een rap tempo toe. Naar verwachting zal het aantal 65-plussers tegen 2040 met bijna 30% stijgen. Ook de vraag naar zorg zal flink toenemen. Deze ontwikkeling vraagt om samenwerking en gezamenlijke actie om ervoor te zorgen dat inwoners ook op hogere leeftijd in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. En dat er voldoende plekken zijn voor diegenen die uiteindelijk niet meer thuis kunnen wonen.

Om deze uitdaging gezamenlijk aan te pakken, organiseerden Woningstichting Nijkerk, Amaris en Beweging 3.0 een bijeenkomst voor gemeente Nijkerk, inwoners van Nijkerk en lokale zorg- en woondeskundigen. Tijdens deze bijeenkomst lag de focus op bewustwording van de urgentie van de problematiek en het bespreken van de lokale uitdagingen en mogelijke oplossingen.

De toekomst in eigen handen

Veel ouderen in Nijkerk willen graag in hun eigen buurt blijven wonen. Ook als ze later meer zorg nodig hebben. Maar met de snelle toename van het aantal ouderen, komen de bestaande zorg en woningen onder druk te staan. Daarom is er behoefte aan zorgzame buurten, woningen die met mensen meegroeien, goede zorg dichtbij huis en nieuwe manieren van wonen en zorg die passen bij de wensen van inwoners.

Van betekenis zijn en blijven

Tijdens de bijeenkomst gingen de genodigden uiteen in gesprekstafels om zich te buigen over belangrijke thema's. Er werd onder andere gesproken over levensloopbestendig wonen, zorginnovaties en nieuwe woonvormen. Freja Aurik van Amaris benadrukte: “De kern is toch echt: laten we kijken hoe mensen van betekenis kunnen zijn en blijven.” Ook werd er veel waarde gehecht aan eenvoud en vertrouwen. Een deelnemer zei: “Laten we vooral alles niet gaan overorganiseren. Laten we vertrouwen op de veerkracht van mensen.”

Gezamenlijke inzet voor Nijkerk

Het is duidelijk dat samenwerking de sleutel is voor een toekomstbestendig Nijkerk. Alle partijen staan klaar om gezamenlijk stappen te zetten. klaar om gezamenlijk stappen te zetten. "Mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. In hun eigen vertrouwde omgeving, met de zorg die ze nodig hebben binnen handbereik. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning, waarbij de inwoners zelf een essentiële samenwerkingspartner zijn", aldus Gerben Douma, bestuurder van Beweging 3.0.

De bijeenkomst werd afgesloten met een gevoel van optimisme en samenwerking. “Vandaag was weer een mooie stap naar een betere samenwerking. Samenwerken en samen ontdekken wat nodig is, blijft de koers voor een toekomstbestendig Nijkerk’, aldus Michiel van Baarsen (bestuurder Woningcorporatie Nijkerk).