Wereld Alzheimer Dag

Wereld Alzheimer Dag - ontwikkelingen bij Lisidunahof

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor alzheimer en andere vormen van dementie. Ook wij staan vandaag stil bij de impact van deze ziekte. Een paar feiten op een rij:
  • 1 op de 3 vrouwen krijgt dementie. Bij mannen is dit 1 op de 7.
  • Volgens artsen en onderzoekers is dementie de volksziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt.
  • Er zijn in Nederland 800.000 mensen (mantelzorgers) die zorgen voor iemand met dementie. (Factsheet Alzheimer Nederland)

Lisidunahof

In Lisidunahof in Leusden, wonen jonge mensen en ouderen met een vorm van dementie. Er is in de loop van de jaren veel kennis en ervaring opgedaan over de verschillende vormen van dementie. Onder meer middels onderzoek. Ook is er veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden om mensen met dementie de juiste zorg te bieden. Zo zijn er deze maand nieuwe beleefpanelen opgehangen.

Beleefpanelen

Erica Top, Welzijnscoach bij Lisidunahof licht toe: “De beleefpanelen dagen bewoners uit te kijken, te voelen en in beweging te komen. Door de losse elementen die met klittenband vastzitten, stimuleer je mensen om te bewegen. Het is een kleine en laagdrempelige activiteit. Of je nu in een rolstoel zit, passief of actief bent, het maakt niet uit. Er is veel om naar te kijken, te voelen en om over in gesprek te gaan. Door de verschillende elementen ontstaat interactie.”

Bloemenwinkel 

Eén van de beleefpanelen bevat een bloemenwinkel. “Wat ik tot nu toe heb gezien is dat bewoners een mooi boeket samenstellen van de bloemen die bij de bloemenwinkel staan. Ook zie je mensen een bloem weggeven.”

Andere middelen

Binnen Lisidunahof worden er meerdere vergelijkbare middelen ingezet, waaronder de qwiek-up, beleef TV, tovertafel en de braintrainer. “Met de braintrainer kun je puzzels en quizzen maken, maar het dient ook als belevingsapparaat. Zo staat er op de braintrainer een mooi spel waarbij je mag poetsen. Ik heb dit eens ingezet bij een mevrouw die thuis altijd aan de poets was. Met een echt stofdoekje mocht zij het scherm poetsen, en wat gebeurde er? Door het poetsen, het vegen over het scherm, verdween het stof en ontstond er een mooi schilderij. Ze vond het fantastisch.”
"Door het vegen verdween het 'stof', ze vond het fantastisch"

Qwiek-up

De qwiek-up dient om zorgmomenten meer rust en structuur te geven. Door het bieden van een prikkel, een beeld dat beweegt, foto's en de rustige muziek, kan een zorgmoment een andere beleving krijgen. Daardoor wordt het makkelijker voor beide partijen. De qwiek-up kan prikkels aanbieden of juist wegnemen. Er zijn verschillende modules beschikbaar die hierbij kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan een wandeling in het bos, een aquarium, mooi bloemenveld of sterrenhemel. Naast de bestaande modules kan je er zelf één maken met eigen foto's of beelden. Binnen Lisidunahof is al meerdere keren een USB gemaakt door familieleden met eigen foto's. Een mooi voorbeeld hiervan is een bewoonster die vaak in de nacht onrustig was. Bij haar werd de qwiek-up een half uurtje aangezet met foto's van haar eigen familie. Hierdoor werd mevrouw rustig en ging ze daarna rustig in haar bed liggen.”
"Mevrouw werd rustig van de foto's van haar eigen familie"

Beleef-tv

De beleef-tv is een levensgrote iPad die je zowel als tafel of als beeldscherm (staand) kan gebruiken. Op de tv kan je verschillende spellen doen. Muziek is een veel gebruikte activiteit. Door de elementen op het scherm aan te raken, hoor je de muziek. Naast de stimulans van verschillende spelelementen worden bewoners uitgedaagd om te bewegen, omdat er niets gebeurt als je niets aantikt.

Tovertafel

De tovertafel is een soort beamer en deze hang je boven een tafel. De tovertafel bevat vele leuke spellen. Ook hierin worden bewoners uitgedaagd om te bewegen. Bijvoorbeeld door de bloemen die worden geprojecteerd op tafel. Wanneer je deze aantikt vliegen ze weg, knappen ze of gaan naar een andere hoek. Daarnaast is er een voetbalspel dat ook op de grond kan worden geprojecteerd. Ontzettend leuk want je kan dan dus gewoon een balletje trappen. Voor de echte voetballiefhebbers een ontzettend leuke activiteit!”
"Voor voetballiefhebbers een ontzettend leuke activiteit!"
Beleefpaneel Dementie - Lisidunahof

Beleefpanelen van Lisidunahof