Zorg en ondersteuning thuis voor jonge mensen met dementie

Zorg en ondersteuning thuis voor jonge mensen met dementie

Als u jonger bent dan 65 jaar en hoort dat u dementie heeft is dat erg ingrijpend. Dit roept vaak veel vragen, zorgen en emoties op. Ook uw partner, kinderen en eventueel uw ouders krijgen te maken met een intens rouwproces. Ze leven in de wetenschap dat ze u kwijt zullen raken. Misschien heeft u last van gedragsveranderingen. Mogelijk stuit u daarom op veel onbegrip in de omgeving. Daarnaast ervaart u mogelijk problemen met taal, uw motoriek en herkenning van mensen en voorwerpen. Het kan ook zijn dat u twijfelt of u mogelijk dementie heeft. Bijvoorbeeld als u de grip op uw leven dreigt kwijt te raken of als u zich heel anders gaat gedragen. Deze onduidelijkheid zorgt vaak voor veel stress en onzekerheid. In beide gevallen kunt u contact opnemen met de casemanagers dementie. Zij bieden u begeleiding gedurende het ziekteproces en ondersteunen u om de thuissituatie zo te organiseren dat u zo lang mogelijk naar wens zelfstandig kunt blijven wonen. Ook kunnen zij helpen bij het stellen van de juiste diagnose. Wij zijn er ook voor ouderen met dementie.

Wat doet de casemanager dementie voor u?

De casemanager dementie komt bij u thuis, of op een andere locatie, om uw vragen, zorgen en emoties te bespreken en te bespreken wat er nodig is zodat u zo lang mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven wonen. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk de dingen kunt blijven doen die u leuk vindt, zoals sporten en erop uitgaan. Maar ook de financiering van de zorg. De casemanager geeft informatie over dementie en adviseert u hoe u daarmee, en de gevolgen daarvan, kunt omgaan. De casemanager is een vast aanspreekpunt en komt regelmatig bij u om te bespreken hoe het gaat en welke ondersteuning nodig is. Als u dat wilt kan ze u begeleiden bij alle (levens)vragen die u heeft en coachen om tot een goede daginvulling te komen met de juiste mensen om u heen.

Als het thuis niet meer gaat en aanvullende zorg

Eventueel kan de casemanager, in overleg met uw huisarts, aanvullende zorg inschakelen en coördineren. Denk aan wijkverpleging, ergotherapie of psychologie, maar ook aan vrijwilligers. Als het thuis niet meer gaat, kijkt uw casemanager met u naar alternatieven, zoals dagbehandeling of een andere woonvorm. Het zal een ingrijpende stap zijn om bij Beweging 3.0 te komen wonen. De casemanager ondersteunt u en uw dierbaren bij het verwerken van deze stap en adviseert en helpt bij het nemen van deze en andere moeilijke beslissingen.

Vergoeding en afspraak maken

Woont u in de regio Eemland en wenst u een afspraak met een casemanager dementie? Vanaf 1 oktober 2020 kan dat via 085-0707170 tijdens werkdagen aangevraagd worden. Op de website www.dementied2.nl kunt u alle mogelijkheden van professionele ondersteuning binnen de regio Eemland zien. Ook kan via deze website een terugbelverzoek aangevraagd worden.

Ook uw huisarts of de specialist kunnen voor u een afspraak maken. Wanneer u zich heeft aangemeld kan er sprake zijn van een wachttijd bij de casemanagers. U wordt hierover telefonisch geïnformeerd.

Voor de zorg en ondersteuning van de casemanager heeft u geen verwijzing of indicatie nodig. De kosten worden betaald vanuit uw basisziektekostenverzekering. Heeft u een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg? Dan worden de kosten betaald vanuit de Wet Langdurige Zorg. In sommige gevallen kunt u ook een vergoeding krijgen via een Persoonsgebonden budget (Pgb).

Met vragen kunt u ook contact opnemen met ons kenniscentrum. We zijn 24 uur per dag bereikbaar. Bij de dagbehandeling voor jonge mensen met dementie kan uw partner deelnemen aan gespreksgroepen. Ook kunt u of uw partner contact zoeken met FTD Lotgenoten of het lotgenotenforum van Alzheimer Nederland.

Bel mij terug

Soortgelijke zorg