Zorg en ondersteuning thuis voor ouderen met dementie

Zorg en ondersteuning thuis voor ouderen met dementie

Als dementie in uw leven komt, roept dit wellicht veel vragen en zorgen bij u op, maar mogelijk ook bij uw partner, familie en omgeving. Misschien heeft u last van gedragsveranderingen. Mogelijk stuit u daarom op veel onbegrip in de omgeving. Daarnaast ervaart u mogelijk problemen met taal, uw motoriek en herkenning van mensen en voorwerpen. Dan kunt u contact opnemen met de casemanagers dementie. Zij ondersteunen u om de thuissituatie zo te organiseren dat u zo lang mogelijk naar wens zelfstandig kunt blijven wonen. Of zij helpen u bij het stellen van de juiste diagnose. Wij zijn er ook voor jonge mensen met dementie.

Twijfel over dementie

Het kan ook zijn dat u twijfelt of u mogelijk dementie heeft. Bijvoorbeeld als u de grip op uw leven dreigt kwijt te raken of toenemend vergeetachtig wordt. Deze onduidelijkheid zorgt vaak voor een onrustig gevoel. Ook dan kunt u contact met de casemanagers dementie opnemen.

Wat doet de casemanager dementie voor u?

De casemanager dementie komt bij u thuis, of op een andere locatie, om te bespreken waar u tegenaan loopt en wat er nodig is zodat u zo lang mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven wonen. Denk aan de financiering van de zorg, maar ook om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk de dingen kunt blijven doen die u leuk vindt, zoals sporten, biljarten en kaarten. De casemanager geeft informatie over dementie en adviseert u hoe u daarmee, en de gevolgen daarvan, kunt omgaan. De casemanager is een vast aanspreekpunt en komt regelmatig bij u om te bespreken hoe het gaat en welke ondersteuning nodig is. Als u dat wilt kan ze u begeleiden bij alle (levens)vragen die u heeft en coachen om tot een goede daginvulling te komen met de juiste mensen om u heen. Eventueel kan de casemanager, in overleg met uw huisarts, aanvullende zorg inschakelen en co├Ârdineren. Denk aan wijkverpleging, fysiotherapie of psychologie, maar ook aan vrijwilligers en mantelzorgers. Als het thuis niet meer gaat, kijkt uw casemanager met u naar alternatieven, zoals dagbehandeling, dagbesteding of een andere woonvorm. Tot het moment van verhuizen zal ze u begeleiden. Ook is er aandacht voor palliatieve zorg.

Vergoeding en afspraak maken

Woont u in de regio Eemland en wenst u een afspraak met een casemanager dementie? Vanaf 1 oktober 2020 kan dat via 085-0707170 tijdens werkdagen aangevraagd worden. Op de website www.dementied2.nl kunt u alle mogelijkheden van professionele ondersteuning binnen de regio Eemland zien. Ook kan via deze website een terugbelverzoek aangevraagd worden.

Ook uw huisarts of de specialist kunnen voor u een afspraak maken. Wanneer u zich heeft aangemeld kan er sprake zijn van een wachttijd bij de casemanagers. U wordt hierover telefonisch geïnformeerd.

Voor de zorg en ondersteuning van de casemanager heeft u geen verwijzing of indicatie nodig. De kosten worden betaald vanuit uw basisziektekostenverzekering. Heeft u een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg? Dan worden de kosten betaald vanuit de Wet Langdurige Zorg. In sommige gevallen kunt u ook een vergoeding krijgen via een Persoonsgebonden budget (Pgb).

Bel mij terug

Soortgelijke zorg